Risotto alla Pescatora

Deze zeevruchtenrisotto is een uitgebreid gerecht met alle smaken van de zee. Het zal even duren, maar het resultaat zal buitengewoon zijn.

De geur van schaaldieren, de consistentie van risotto en een goed glas witte wijn geserveerd op de juiste temperatuur: je bent niet op vakantie, maar de aroma’s van risotto alla pescatora doen je dromen om helemaal ontspannen aan zee te zijn. Dit gerecht is een steunpilaar van de mediterrane keuken en wordt in veel Italiaanse regio’s op verschillende manieren bereid.
Mosselen, maar ook schaaldieren volgens het traditionele recept

Risotto alla pescatora is een van die gerechten die zich leent voor de meest gewaagde herinterpretaties. Elke vissoort past goed bij de smaken van dit recept. De enige regel is dat alle vis erg vers moet zijn. In de originele versie zijn er naast kokkels en mosselen ook inktvis, garnalen en garnalen, die de smaak van de mosselen en mosselen in balans brengen met hun zoetheid.
Bouillon? Visvoorraad is beter

Voor een echt smakelijk gerecht is het geheim om de rijst niet zomaar in een bouillon te koken, maar in de bouillon, of fumet, die je maakt door alle stukjes zeevruchten te koken. Voeg naast de garnalen en garnalenschalen, als je restjes van andere vissen hebt, deze samen met selderij, ui en wortel toe aan het water. Kook alles ongeveer een uur, tot het vocht met de helft is ingekookt. Filter het vervolgens en zet het apart voor het koken van de rijst.
Het recept voor risotto alla pescatora

Maak 2 pond mosselen schoon onder stromend water en verwijder de byssus ervan, dat donkere filament tussen de twee kleppen. Maak vervolgens 2 pond mosselen schoon. Doe de schone mosselen en mosselen in een grote pan met een scheutje olie en een teentje knoflook. Dek ze af met een deksel en kook ze tot alle schelpen zijn geopend. Haal nu de pan van het vuur, haal de schaaldieren eruit en filter het kookvocht voordat je het toevoegt aan de bouillon die je gaat gebruiken om de rijst te koken. Schil de garnalen en garnalen en kook ze een paar minuten in kokend water. Gebruik de schelpen om de bouillon te bereiden en zet deze dan apart. Neem de inktvis, maak ze schoon, was ze en snijd ze in reepjes.

Snipper een ui en fruit deze langzaam op laag vuur in een beetje boter. Als het goudbruin is, voeg je de rijst toe en rooster je het. Voeg een glas witte wijn toe en kook dit af, voeg dan de inktvis toe en voeg geleidelijk de visbouillon beetje bij beetje toe tot de rijst gaar is. Proef net voordat de rijst bijna gaar is naar zout en voeg dan de mosselen, venusschelpen, garnalen en garnalen toe aan de rijst. Bestrooi met gehakte peterselie en serveer met een lekker glas frisse witte wijn.