Pulpo a la Gallega

Polpo gallego is een typisch streekgerecht uit Galicië. Overal zie op markten en in restaurantszie je hoe het bereid wordt.  De hele octopus verdwijnt met kop en tentakels in de pan en wordt daarna in stukken gesneden en geserveerd met aardappels, olijfolie en paprikapoeder. De kunst is om de octopus lekker mals te krijgen. Doe hem daarvoor eerst drie dagen in de vriezer of geef hem een paar stevige klappen met je deegroller! 

 

Ingrediënten:

  • 1 octopus van ongeveer 2 kilo
  • 500 gr aardappels
  • Paprikapoeder
  • Olijfolie (extra virgen)
  • 1 ui
  • Zout

Bereiding:

Voorbereiding:
Drie dagen voor je dit recept gaat maken leg je de octopus in de diepvries. Een dag voor het bereiden haal je deze uit de vriezer en laat je de octopus ontdooien (leg de octopus in een bak of schaal want er zal veel vocht vrijkomen). Dit doe je zodat een malse octopus hebt.

Bereiding:
Pak een grote pan en vul deze met genoeg water zodat de octopus straks onderwater staat. Voeg aan dit water gesnipperde ui toe, als het water met de ui kookt voeg je de octopus toe. Pak deze bij de kop en dip hem 3x in het water voordat je hem er definitief in doet. Laat nu de octopus 40 tot 50 minuten gaar koken. Als de octopus gaar is haal je deze uit het water en bewaar je het kookwater!

Kook de geschilde en in plakjes gesneden aardappels in hetzelfde water als de inktvis. Tijdens het koken van de aardappels snijd je de octopus in plakjes. Als de aardappels gaar zijn haal je deze uit het water en verspreid je ze over een ronde houten snijplank (of een bord als je niet zo’n plank in huis hebt). Besprenkel met goeie olijfolie, leg er de pulpo bovenop en voeg naar smaak vers gemalen zout, olijfolie en paprikapoeder toe. Heerlijk met een glas Galicische albariño-wijn!