Patatas bravas

Patatas bravas, letterlijk vertaald ‘wilde’ of ‘ongetemde’ aardappelen, hebben hun naam te danken aan de pittige saus. Deze heerlijke tapa is zeer populair en in elke Spaanse bar verkrijgbaar. Het tapasgerecht behoort door de goedkope ingrediënten tot de goedkopere tapas. Het gerecht wordt vaak samen besteld met andere tapas gerechten. Er zijn wel honderden verschillende gerechten voor de pittige saus, maar dit is onze favoriet!

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de aardappelen:
– 6 middelgrote aardappelen
– zout naar smaak

Voor de salsa brava:
– olijfolie om in te bakken
– 2 tot 4 eetlepels wijn
– 1 of 2 knoflooktenen, fijngehakt
– 3 theelepels cayennepeper (poeder)
– 1 theelepel paprikapoeder
– zout naar smaak
– 1 ui, fijngesnipperd
– 400g tomaat
– 2 theelepels suiker
Bereiding:

Aardappels:
Was de aardappels en snij ze in blokjes van 2cm. Als je wilt kun je de aardappels ook schillen.
Breng een grote pan water met zout aan de kook. Doe de aardappels in de pan en kook ze een paar minuten zodat deze sappig blijven. Haal de aardappels uit het water en spoel ze af en dep ze droog.

Als de aardappels droog zijn kun je ze gaan frituren. Frituur de aardappels tot ze goudbruin zijn. (In Spanje doen ze dit in olijfolie)
Laat de gefrituurde aardappels uitlekken op keukenpapier. Strooi over de aardappels zout om het nog verder op smaak te brengen.

Salsa brava:
Begin met het snijden van de ui, knoflook en tomaat. Daarna ga je de olijfolie verhitten in een pan.
Doe de gesneden ui en knoflook in de pan en laat deze fruiten. Voeg daarna de cayennepeper en de paprikapoeder toe, laat dit even mee fruiten.

Voeg daarna de gesneden tomaat toe en laat deze zachtjes koken, blijf het mengsel goed doorroeren.
Voeg als laatste de wijn, suiker en zout toe en roer het mengsel goed door.
Neem de pan van het vuur en mix de salsa met de staafmixer tot een glad mengsel.