Pasta en aardappelen geserveerd in een ronde rasp

Een draai aan het klassieke Napolitaanse recept voor pasta en aardappel, maar dan met gerookte buffelmozzarella en Parmigiano. Om het op de traditionele manier te serveren, moet het naar de tafel worden gebracht in een ronde raspkom, in Napels bekend als een rattacasa.

Pasta en aardappelen is een klassiek gerecht in Napels, en bij mensen thuis wordt het rechtstreeks uit een ronde rasp geserveerd om tijd te besparen. Dit is hoe een van de partners van de Muu Muuzzarella-restaurants, Salvatore Maresca, het zich herinnert van toen hij een jongen was. Maar in hun restaurants wordt de Napolitaanse versie geleverd met een twist, buffelmozzarella, natuurlijk – een handelsmerk van de Muu Muuzzarella-restaurants.

Dit is precies waar het idee van Salvatore vandaan kwam. Waarom eten we mozzarella alleen als voorgerecht, of op pizza? Bij Muu Muuzzarella hebben alle gerechten buffelmozzarella DOP uit de regio Campanië, maar gecombineerd met vlees, vis, groenten en salumi in ongebruikelijke combinaties, zoals mozzarella geserveerd met pesto en appels, tonijn en mozzarella-tartaar met Sorrento-citroenen, of deze versie pasta en aardappelen. Hier is het recept voor pasta en aardappelen in een rasp, of de ’a pasta e patate dint’ a rattacasa, zoals ze zeggen in de schaduw van de Vesuvius.

Pasta e Patate

Voor 4 personen

Ingredienten:
2 pond 3 oz middelgrote aardappelen
16 oz gemengde brons getrokken pasta van harde tarwe
extra vergine olijfolie
1 ui
10 kerstomaatjes
4 oz pancetta
7 oz vers gerookte buffelmozzarella
5 el geraspte Parmigiano Reggiano-kaas
2 korsten van Parmigiano Reggiano

Methode:

Schil eerst de aardappelen, snijd ze in blokjes en week ze in een kom met koud water. In een pan met antiaanbaklaag die groot genoeg is om de pasta te koken, kook je wat in dunne plakjes gesneden uien en in blokjes gesneden pancetta op hoog vuur, waarbij je ervoor zorgt dat je ze niet verbrandt. Zodra de pancetta knapperig is, voeg je de aardappelen uit het water, de cherrytomaatjes (heel, ongesneden), zout en peper toe en laat je alles samen ongeveer 5 minuten koken, onder regelmatig roeren. Bedek de aardappelen met water, breng aan de kook, zet het vuur laag, dek af en kook gedurende 30 minuten of tot de aardappelen gaar zijn (ze mogen niet uit elkaar vallen, maar wel heel zacht zijn). Plet halverwege het koken de cherrytomaatjes goed. Houd wat kokend water in een pan bij de hand op het fornuis en gooi de pasta samen met de aardappelen en de Parmigiano-korst in de pan. Voeg indien nodig meer water toe aan de pan terwijl u de pasta kookt. Eenmaal al dente gekookt, proef naar zout en peper, zet uit en roer de in blokjes gesneden buffelmozzarella erdoor met een beetje olie. Laat een paar minuten rusten en serveer warm, met een klein beetje versgeraspte Parmigiano.