Huevos rotos

Huevos rotos oftewel ‘gebroken eieren’ is een typisch Spaans recept. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Andalusië, hoewel de Madrilenen claimen dat het uit de hoofdstad komt, waar het bekend staat als huevos estrellados. Huevos rotos kun je eten als tapasgerecht, maar ook als hele maaltijd. Het is ontzettend makkelijk om zelf te maken.

Ingrediënten

  • 2 flinke aardappelen
  • 2-3 eieren
  • Serrano ham en/ of chorizo
  • Peper en zout (en eventueel andere kruiden)
  • Olijfolie

Bereiding

Kook de aardappelen in 10 minuten beetgaar. Laat ze vervolgens afkoelen en snij ze in plakjes. Doe olie in de pan en bak de aardappelen tot ze goudbruin zijn aan beide kanten. Haal de aardappelen uit de pan en leg ze apart. Je kunt de aardappelen ook in blokjes bakken of zelfs gewoon friet gebruiken.

Bak de Serrano ham en/ of chorizo in een paar minuten knapperig bruin in de pan en leg ook even apart. Bak daarna de eieren, laat de dooier heel en leg deze ook apart.

Leg de aardappelen op een bord, doe de Serrano ham en/ of chorizo erbij en breng zout en peper aan voor de smaak. Eventueel kun je nog gebakken knofloop, ui of kruiden naar smaak toevoegen. Roer het geheel. Leg er vervolgens een ei op. Vergeet niet de dooier kapot te maken zodat het eigeel heerlijk over de aardappels heen loopt.