Geroosterde kip met olijven en citroen

Ingrediënten:

Porties: 4

14 pond. kip, in 8 stukken gesneden Kosjer zout en versgemalen zwarte peper

1 middelgrote citroen

1 el. ongezouten boter; meer als dat nodig is

1 el. extra vergine olijfolie

5 middelgrote sjalotten, gepeld en in de lengte in vieren gedeeld

3/4 kopje gepekelde olijven, gespoeld, ontpit en gehalveerd

8 verse salieblaadjes

6 kleine verse of 3 gedroogde laurierblaadjes

2 takjes verse tijm, plus 1 tl. gehakt

 

Methode:

Plaats een rek in het midden van de oven en verwarm de oven tot 220 ° C

Kruid de kip aan alle kanten royaal met peper en zout.

Snijd de uiteinden van de citroen, leg hem op het ene uiteinde en snijd de schil en het bittere witte vlies eraf om het vruchtvlees bloot te leggen. Snijd de partjes citroen van de vliezen en laat ze in een kleine kom vallen. Snijd elk segment kruiselings in 4 stukken.

Verhit de boter en de olie in een ovenvaste koekenpan van 30 cm op middelhoog vuur. Werk indien nodig in porties en kook de kip met de huid naar beneden tot ze goudbruin zijn, 5 tot 6 minuten. Breng de kip over op een bord. Giet alles af behalve 2 eetlepels. van het vet. Voeg de sjalotten, olijven, salie, laurierblaadjes, tijmtakjes en citroenpartjes toe en kook tot het geurig is, 1 tot 2 minuten.

Leg de kip terug in de pan met de huid naar boven en schuif in de oven. Rooster tot een direct afleesbare thermometer die in het dikste deel van een dij is gestoken, 18 tot 20 minuten 75 ° C registreert. Serveer, bestrooid met de gehakte tijm.