Beenham met balsamico-uien en gekarameliseerde witlof

4 Personen
500 g sjalotten
4 el beenham
4 el olijfolie
4 takjes tijm
100 ml kippenbouillon
4 el stroop
6 struikjes witlof
2 teentjes knoflook
1 el ruwe rietsuiker
100 ml medium dry sherry
2 el kappertjes
2 el fijn gehakte peterselie

Stap 1

Verwarm de oven voor tot 150 °C. Pel de sjalotten. Neem de beenham uit de verpakking en dep hem droog met keukenpapier. Verhit 1½ eetlepel olie in de braadpan en braad de beenham rondom kort aan.

Stap 2

Voeg de sjalotten toe en bak ze al omscheppend 3 minuten mee. Voeg 2 takjes tijm, de bouillon en de stroop toe. Schuif de pan in de oven en laat de beenham in 55-60 minuten gaar braden.

Stap 3

Bereid 15 minuten voor het einde van de oventijd de witlof. Verhit 2½ el olijfolie in ene ruime koekenpan en leg de witlof met het snijvlak naar beneden in de pan. Bak de witlof ± 5 minuten op een halfhoog vuur.

Stap 4

Keer de struikjes en bestrooi met de suiker en versgemalen peper en zout naar smaak. Schenk de sherry erbij en voeg 100 ml warm water toe. Laat de witlof op een laag vuur in ± 8 minuten zachtjes garen en karameliseren.

Stap 5

Neem de beenham uit de oven. Snijd hem in plakken en leg ze op een schaal. Schep de sjalotten en de saus erbij. Pluk toefjes tijm van de rest van de takjes en strooi ze over de ham en de sjalotten. Schep de witlof op een schaal en garneer met de kappertjes en de peterselie.